lördag 19 juli 2014

EF. 1:13: Osa 2, ”HÄNESSÄ ON TEIHINKIN…USKOVIKSI TULTUANNE PANTU LUVATUN PYHÄN HENGEN SINETTI.”


Uskoviksi tultuanne: Tämä on seurausta pelastuksensa evankeliumin kuulemisesta ja sen vastaanottamisesta sydämeensä. Uskovaksi tullut on saanut evankeliumista yhtä kalliin uskon kuin Pietari ja muutkin apostolit, 2. Piet. 1:1. Tämä usko on annettu pyhille kerta kaikkiaan, Juuda 1:3. Siten usko on annettu jokaiselle uskovalle kerran ja lopullisesti eikä sitä toisteta eikä peruuteta. Siksi uskovan ei tarvitse haikailla itselleen uskoa, koska hän omistaa jo se. Jos hän ei omistaisi uskoa, hän ei olisi kelvollinen Jumalalle, vaan olisi ulkopuolinen. Mutta sitähän uskova ei ole.

Ei kehoteta valittamaan uskon puutetta, vaan kilvoittelemaan meille jo evankeliumin kautta annetun uskon puolesta, johon olemme kutsutut ja johon olemme tunnustautuneet Jumalan ja ihmisten edessä; tarttumaan kiinni iankaikkiseen elämään, mikä on Jumalan ja Jeesuksen Kristuksen tunteminen ja Herra Jeesus itse, Joh. 17:3, Fil. 1:27; 1. Tim. 6:12; 1. Joh. 5:20; Juuda 1:3. Kehotetaan pysymään lujina uskossa, koska olemme lujia uskossa, 1. Kor.16:13 vs. 2. Kor. 1:24.
Uskovaksi tuloa seuraa välittömästi uskovan sinetöinti, sillä Jumala ottaa hänet omakseen ja siipiensä suojaan heti uudestisyntymisessä. Juuri sillä hetkellä Hän tuli uskomme alkajaksi ja täyttäjäksi eikä halua jättää vastasyntynyttä lastaan hetkeksikään turvattomaksi tai suojattomaksi..

On teihinkin pantu luvatun Pyhän Hengen sinetti Hänessä: ”Teihinkin” viittaa kirjeen vastaanottajiin, mutta myös kaikkiin kirjettä lukeviin ”pyhiin ja uskoviin Kristuksessa Jeesuksessa,” Ef. 1:1. Emme ole itse laittaneet tätä sinettiä itseemme, vaan Jumala teki sen Hänessä silloin, kun usko liitti meidät Kristukseen. Siksi ei tarvitse rukoilla, että saisimme Pyhän Hengen sinetin tai odottaa, että Jumala laittaisi sen joskus tulevaisuudessa meihin. Se on Jumalan ainutkertainen vahvistus kertakaikkisesta lunastuksesta niin kuin Dopson et. al. selittävät:
1. Sinetti on merkki toteutetusta suorituksesta/ostosta/siirrosta (Jer. 32:9-10; Joh. 17:4; 19:30)
2. Sinetti on merkki omistuksesta (2. Tim. 2:19)
3. Sinetti on merkki turvasta, suojasta, takuusta (Dan. 6:17; Ef. 4:30)

Sinetillään Jumala sanoo, että tämä henkilö on minun, eikä kukaan voi varastaa häntä minulta, Joh. 10:29. Jotkut vetoavat veren suojaan, mutta uskova ei ole sinetöity veren alle, vaan hän on lunastettu ja vapautettu veren kautta. Siitä Pyhän Hengen sinetti on vakuutena: ”joka myös on painanut meihin sinettinsä ja antanut Hengen vakuudeksi meidän sydämiimme” 2. Kor. 1:22. Kukaan sivullinen ei voi nähdä, mitä uskovaan on sinetöity, ainoastaan sinetöijä tietää sen, eikä kukaan voi avata sinettiä kuin se, joka on siihen valtuutettu.

Ap.t. 15:9 antaa ymmärtää, että Pyhän Hengen sinetin alta löytyy uskolla puhdistettu sydän ja 1. Tess. 5:23-24, että koko meidän sielumme ja ruumiimme säilyvät Hänen kauttaan, joka meitä kutsuu ja joka on uskollinen, nuhteettomina meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen tulemukseen (lunastuksemme päivään). Kun uskoo siihen, mitä Uskollinen ja Totinen Jumala sanoo Sanassaan, niin meille käy niin kuin Hän sanoo Sanassaan: ”Varmasti luottaen siihen, että hän, joka on alkanut teissä (meissä) hyvän työn, on sen täyttävä Kristuksen Jeesuksen päivään saakka” Fil. 1:6.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar