fredag 10 oktober 2014

EF. 1:16: EN MINÄKÄÄN LAKKAA KIITTÄMÄSTÄ TEIDÄN TÄHTENNE, KUN MUISTELEN TEITÄ RUKOUKSISSANI.


En minäkään lakkaa kiittämästä teidän tähtenne: ”Minäkään” ilmaisua ei näytä olevan muissa käännöksissä, mutta koska Paavali oli kuullut efesolaisten uskosta ja rakkaudesta muilta, "-kään" osoittaa myös toisten kristittyjen kiittäneen efesolaisia ja Isä Jumalaa heidän tähtensä.

Paavali ei mainitse suoranaisesti, mistä ja ketä hän kiittää efesolaisten tähden, mutta asiayhteydestä ilmenee hänen kiittäneen ja ylistäneen Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumalaa ja Isää (jae 3):


1. ensinnäkin heidän saamastaan uskosta ja rakkaudesta (jae 15) ja sitten jakeissa 3-14 mainituista siunauksista Kristuksessa, joihin sisältyi se, että
2. Jumala oli siunannut heitä (ja meitä) kaikella hengellisellä siunauksella
3. Oli valinnut heidät (ja meidät) pyhiksi ja nuhteettomiksi
4. Määrännyt heidät (ja meidät) lapseuteensa
5. Lunastanut heidät (ja meidät) ”sen rakastetun” verellä
6. Antanut heille (ja meille) anteeksi rikkomukset
7. Antanut heille (ja meille) armon
8. Antanut heille (ja meille) perintöosan
9. Antanut heille (ja meille) Pyhän Hengen sinetin

On tärkeää huomata, että Paavali aloitti rukouksensa kiitoksella; itse asiassa hän kiitti aina Jumalaa heidän tähtensä, kun muisteli heitä. Hän ei murehtinut heidän puolestaan, vaan noudatti omaa ohjettaan: ”Älkää mistään murehtiko, vaan kaikessa saattakaa pyyntönne rukouksella ja anomisella kiitoksen kanssa Jumalalle tiettäväksi” Fil. 4:6. ”En…lakkaa” ilmaiseen, että Paavali oli kiittänyt efesolaisista jo ennen kuin kuuli heidän uskostaan ja rakkaudestaan. Tämä hyvä uutinen vain innosti häntä rukoilemaan yhä enemmän heidän puolestaan.

kun muistelen teitä rukouksissani: Paavali oli käynyt Efesossa pikaisesti 2. lähetysmatkallaan ja viipynyt 3. matkallaan siellä kolme vuotta. Ap.t. 20:20 ja 31:ssa hän sanoi Efeson vanhemmille: ”minä en ole vetäytynyt pois julistamasta teille sitä, mikä hyödyllistä on, ja opettamasta teitä sekä julkisesti että huone huoneeltaja ”minä olen kolme vuotta lakkaamatta yötä ja päivää kyynelin neuvonut teitä itsekutakin.” Näistä jakeista nähdään, miten läheinen suhde Paavalilla oli sekä Efeson vanhempiin että muihinkin seurakunnan jäseniin. Monet katsovatkin, että Paavali muisti rukouksissaan heitä kaikkia nimeltä mainiten ja kuten tästä jakeesta ilmenee, hän teki sen kiittäen Jumalaa heistä kaikista. Niin hän teki rukoillessaan myös muiden seurakuntien puolesta, galatalaisia lukuunottamatta.

Esim. filippiläisille hän kirjoitti: Minä kiitän Jumalaani, niin usein kuin teitä muistan, aina kaikissa rukouksissani ilolla rukoillen teidän kaikkien puolesta kiitän siitä, että olette olleet osallisia evankeliumiin ensi päivästä alkaen tähän päivään saakka” Fil. 1:3-5.

Ja Filemonille: Minä kiitän Jumalaani aina, muistaessani sinua rukouksissani.” Fil. 1:4.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar