onsdag 15 oktober 2014

EF. 1:18: Osa 2: "…ETTÄ TIETÄISITTE…"


että tietäisitte: Hoos. 4:6 sanoo: ”Minun kansani joutuu häviöön, sillä se on taitoa vailla.” KJV kääntää tämän: ”Minun kansani tuhoutuu tiedon puutteen takia” ja MSG: ”Minun kansani on raunioina, koska he eivät tiedä, mikä on oikeaa tai totta.” Tämä varotus koskee myös uutta luomusta, koska hän on Jumalan kansaa. Paavali puhuu uskon haaksirikosta ja saatanan kuritettavaksi joutumisesta, jos hylkää hyvän omantunnon, 1. Tim. 1:19-20. Monelle suurelle saarnaajallekin on käynyt näin, koska he toimivat tai elivät vastoin parempaa tietoaan. Se ei kuitenkaan ole Jumalan tahto uskovan kohdalla ja siksi Paavalin rukoilee, että tietäisimme, mikä on toivomme ja perintömme ja mikä on Jumalan voiman suuruus (jakeissa 19-23). Hän ei halua pitää meitä tietämättöminä. Itse asiassa, koko Raamattu on kirjoitettu, ”että tietäisimme.” Se on Jumalan kokonaisilmoitus hyväksemme.

Tässä jakeessa käytetty kreikan tietää-sana on ”eido,” mikä tarkoittaa ensisijaisesti: nähdä, käsittää silmillään, kääntää silmänsä, mielensä tai huomionsa johonkin, huomioida, tutkia jne. Eido-verbiä käytetään myös jakeessa 1. Kor. 2:12, ”että tietäisimme…” Jumala ei ole avannut sydämemme silmiä eikä ole antanut meille Henkeään turhan pantiksi, vaan siksi, että tietäisimme omakohtaisen näkemisen ja käsittämisen kautta, mitä Hän on meille lahjoittanut ja mitä Hän on tehnyt hyväksemme. Paavalille ei riittänyt se, että hänelle ilmoitettiin Kristuksen salaisuus, vaan hän myös perehtyi siihen ja teki sen hyvin, Ef. 3:4. Samoin myös profeetat tutkivat saamiaan Kristuksen Hengen todistuksia Kristuksen kärsimyksistä ja niiden jälkeen tulevasta kunniasta ja tutkimisensa seurauksena se myös paljastettiin heille, 1. Piet. 1:11-12.

Kun Hesekiel ja Jeremia söivät (pureksivat ja mietiskelivät) heille tullutta Jumalan Sanaa, se oli Hesekielin suussaan makeaa kuin hunaja ja Jeremiaalle hänen sielunsa riemu ja hänen sydämensä ilo ja merkki siitä, että hänet oli otettu Jumalan nimiin, Hes. 3:3; Jer. 15:16. Kun ihminen syntyy aidosti ylhäältä, myös hänelle maistuu Jumalan Sana hyvältä ja hän haluaa saada sitä aina vain lisää. Jumala haluaa, että tämä Sanan syöminen jatkuu jatkumistaan. Siksi Hän sanoo Ps. 34:8:ssa: ”Maistakaa ja katsokaa, kuinka Herra on hyvä.” Tv:n ruokaohjelmista näkee kuinka asiantuntijat maistelevat ruokaa; he eivät hotki, vaan tutkivat kielellään ja makuhermoillaan ruuan makua ja laatua ja pureksivat sitä saadakseen selville sen koostumuksen, rakenteen ja tiiviyden. Niin keskittyneesti ja perinpohjaisesti Jumala haluaa meidän tutkivan Hänen hyvyyttään Hänen ilmoitetusta Sanastaan. Joos. 1:8 kehottaa tutkimaan (mietiskelemään, märehtimään ja mutustelemaan) tällä tavalla Herran lakia päivät ja yöt, että menestyisimme. Ps. 1:2 sanoo autuaaksi sitä miestä, joka ”rakastaa Herran lakia ja tutkistelee hänen lakiansa päivät ja yöt!” ja sen seurauksena ”kaikki, mitä hän tekee, menestyy” jae 3. Näiden raamatun kohtien mukaan Jumalan Sanan tutkiminen tuo menestyksen!

KR92 kääntää em. Ps. 34:8 jakeen alun: ”Katsokaa, nähkää omin silmin! Maistakaa, katsokaa Herran hyvyyttä!” Ajattele, Hän, maailmankaikkeuden Luoja, kehottaa nöyrästi, että tulisit katsomaan Häntä ja maistelemaan Häntä. Hämmästyttävää! Vastaavasti Jeesus sanoi ”Tulkaa, niin näette” niille kahdelle Johanneksen opetuslapselle, jotka kysyivät Häneltä, missä Hän asui. Kun he tekivät niin, he saivat olla Hänen kanssaan sen päivän, Joh. 1:38-39. Herra on koko ajan hyvä, mutta meidän osuutemme on päästä siitä perille omakohtaisesti. Hän ei siitä muutu, jos et tule Hänen luokseen, mutta et myöskään sinä muutu. Mutta niin kuin edeltä ilmenee, muutut ja menestyt väistämättä kaikessa, mitä teet, jos annat Jumalan hyvyyden tulla itsessäsi eido-tiedoksi. Se ei ole sitä inhimillistä tietoa, mikä saattaa paisuttaa, vaan sitä, mikä synnyttää rakentavaa rakkautta sekä Jumalaa että ihmisiä kohtaan, 1. Kor. 8:1.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar